Met het trainen van karate, zijn veel mensen betrokken om je te helpen met het ontwikkelen van technische vaardigheden. Uiteraard geldt dit in het bijzonder voor de Sensei van de karateschool waar je traint. Wellicht zijn er ook assistent-instructeurs die met veel passie en toewijding energie en tijd in je karateontwikkeling stoppen. De trainingspartners op de karate-les, die jou naar een hoger niveau brengen en er wekelijks staan om samen met jou te blijven ontwikkelen. Deze toegewijde mensen besteden hun tijd en energie om je te helpen een betere karateka te worden. Ze bieden je hun kennis en expertise aan en zorgen ervoor dat je groeit in het karate.
Je mede karateka’s dienen vaak al als assistent-instructeurs. Soms helpen ze direct bij het geven van instructies. Andere keren dienen ze als rolmodellen en demonstreren ze de juiste techniek en houding. Zonder deze mede karateka’s zou je training niet zo soepel en consistent zijn.
Ten slotte zijn er je vrienden, familie en/of andere betrokkenen, die het beste met je voor hebben. Deze mensen ondersteunen je inspanningen om jezelf te verbeteren in het karate. Familie en vrienden moedigen je aan bij de training en vieren samen met jouw elke stap in de vooruitgang.
Uiteraard zit er ook een groot stuk eigen investering in je karatetrainingen. Toewijding, aanwezigheid en inzet zijn hier belangrijke waarden. De gedachte dat je totale vooruitgang in karate volledig te danken is aan je eigen inspanningen is utopisch. Denk dan eens aan het ’team’ dat om je heen ontstaan is, dat die vooruitgang mede mogelijk heeft gemaakt. Zelf maak je ook deel uit van de ontwikkeling van anderen. Door samen te trainen en te sparren, voor zowel mensen die al langer trainen als mensen die pas net zijn gestart.
Hoe zou je karate-ervaring eruitgezien hebben zonder je karate-instructeur(s) en al die mede karateka’s? Hoe zou dat je training en vooruitgang hebben beïnvloed? Als je daarover nadenkt dan ziet het er een stuk minder rooskleurig uit.
Bedenk je eens of je als karateka een goed teamlid bent voor anderen? Kunnen je teamgenoten op jou rekenen bijvoorbeeld? In de meeste gevallen van hoe ik het in de dojo bij ons ervaar, is dit wel het geval.
Terugkomend op de vraag: is karate een teamsport? Met het erkennen van het belang van teamwork binnen de karatelessen kun je deze vraag beantwoorden met een volmondig “Ja!”