Karate

Karate Moerdijk verzorgt trainingen voor jong & oud in Zevenbergen.
Leden kunnen rekenen op een goed pedagogisch en veilig sportklimaat

TRADITIONEEL KARATE VOOR JEUGD & VOLWASSENEN

Jeugdkarate 6 t/m 12 jaar

Uw kind heeft al op jonge leeftijd lichaamsbeweging nodig. Daarmee traint hij of zij onder andere spieren, evenwicht- en longinhoud. Jeugdkarate houdt de conditie van uw zoon of dochter op een natuurlijke manier op peil! En het leuke is: er wordt getraind in een echte karate-dojo en uw kind draagt een echt wit karatepak. uw kind leert spelenderwijs de beginselen van het Karate-do.

Ouders zijn welkom om bij de training aanwezig te zijn. Is uw zoon of dochter bijna 6 jaar of ouder? Dan kunt uw hem of haar al opgeven. De karatelessen voor kinderen zijn speels opgezet. In deze lessen leren de kinderen de beginselen van het traditionele Goju-Ryu Karate.

Kinderen kunnen tot vier keer per week trainen. Wedstrijden en extra activiteiten zijn optioneel. Enkele jaarlijks terugkerende activiteiten zijn, het jeugdkamp, het Karate Moerdijk toernooi en de midwintertraining.

Karate is een zelfverdedigingssport, waar respect voor elkaar en met plezier sporten voorop staat. Daarbij is karate een complete training voor het hele lichaam en leer je door deze sport ook bewuster omgaan met je lijf. Karateka’s zijn binnen afzienbare tijd fitter en meer gefocust, staan beter in evenwicht, hebben een sneller reactievermogen en zijn flexibeler. Het beoefenen van jeugd karate stimuleert bovendien de ontwikkeling van discipline, zelfbeheersing, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen en niet onbelangrijk respect.

Voor meer voordelen raden we aan om deze blogs te lezen: Karate is geweldig voor kinderen & Wat leert uw kind van karate.

Je kunt vrijblijvend 2 proeflessen doen om kennis te maken met karate voor jeugd & volwassenen.

Volwassenen & 13+

Alle onderdelen van het traditionele Goju-Ryu Karate-do komen aan bod: kihon en kihon-ido (individuele basis oefeningen), kata (individuele beweegvormen), bunkai kumite (uitleg technieken uit de kata), Yakusoku kumite (vastgestelde partneroefeningen), Kakie (pushing hands), en jiyu kumite (vrij sparren).

Geen les is hetzelfde en er is veel variatie vanwege het uitgebreide programma. Karate is een zelfverdedigingssport, waarbij je een constante groei doormaakt in bewegen en doorgronden en toepassen van de vormen, technieken en applicaties. De trainingen zijn volgens de Japanse tradities waarbij alles met elkaar verbonden is (kihon, kata, bunkai, yakusoke kumite, kakie en kumite).

Hieronder een korte uitleg van alle onderdelen die terugkomen in het Goju-Ryu Karate-Do.

Khon is een Japanse term die verwijst naar de basis. Kihon richt zich op correcte technieken van standen, blokkeringen en stoten (aanvalstechnieken). Daarnaast richt Khon zich ook op de juiste ademhaling waarop gefocust moet worden. Kihon wordt zwaar beoefend om een goede techniek te bereiken. Om meer geavanceerde technieken onder de knie te krijgen, is het belangrijk dat de kihon grondig wordt beoefend om een solide basis te bieden waarop kan worden voortgebouwd. Kihon training is niet alleen voor beginners maar juist ook voor gevorderden om hun technieken goed te onderhouden en te blijven zoeken naar verbetering.

Bunkai is de toepassing van Kata technieken en sequenties op een tegenstander. Er zijn veel soorten Bunkai, vastgestelde Bunkai (Yamaguchi Gojukai) en Oyo (Variatie) applicaties (Seiwakai Goju Ryu). Bunkai is een uitstekende trainingsmethode om te begrijpen hoe de technieken uit kata toepasbaar zijn in een gevecht of zelfverdediging.

Kata betekent vrij vertaald, patroon of vorm. De letterlijke vertaling vanuit het Japans is ‘manier van dingen doen’. In het Goju-Ryu Karate beoefenen we de volgende kata’ s: Gekisai dai Ich, Gekisai Dai Ni, Saifa, Seiyunchin, Sanseiru, Shisochin, Seipai, Seisan, Kururunfa, Suparinpei, Sanchin en Tensho. Voor het aanleren van deze kata’s zitten nog tien andere kata’s. Dat zijn de Taikyoku kaats: Jodan, Chudan, Gedan, kake-uke, Mawashi-uke. Van al deze Taikyoku kata’s zijn er twee vormen en deze komen uit het Yamaguchi Gojukai.

Er zijn veel soorten Kakie, de meest voorkomende is om de handen, borst tegen borst te duwen in de vorm van een berg. Er bestaat ook circulaire Kakie. Beheers je de oefening, dan kun je beginnen met het oefenen van zelfverdediging-toepassingen van dichtbij. Het doel van Kakie is om je tegenstander onder controle te krijgen en zijn evenwicht te verstoren door een combinatie van kracht, lichaamshouding en techniek. Daarbij horen uiteraard joint locks en worpen. De traditionele methode van Kakie-training conditioneert de armen en leert gevoeligheid te herkennen, afhankelijk van of het contact hard of zacht is (GO-JU).

Yakusoku vertaalt zich als ‘Ik beloof’, wat betekent dat de aanvaller belooft alleen aan te vallen met een overeengekomen aanval, zodat de verdediger alle vaardigheden kan aanscherpen en ontwikkelen. Alle aanvalstechnieken zijn van een lange afstand, uitbreidingen op het vastgestelde is mogelijk door de toevoeging van joint locks en worpen. Bij Karate Moerdijk hanteren we alle Yakusoke Kumite vormen uit het Yamaguchi Gojukai, dit zijn tevens Kyu exameneisen.

Jiyu kumite is vrij sparring en verwijst naar de vecht- en zelfverdedigingspraktijken van het Goju-Ryu Karate-Do systeem. Vrije, gecontroleerde uitwisseling van technieken tussen tegenstanders wordt aangemoedigd om hun algehele vaardigheden en reacties in een gecontroleerde omgeving te testen. Jiyu Kumite wordt geoefend op drie manieren. Heiko dachi kumite, kumite in stand waarbij er niet gestapt mag worden (variaties hierop zijn mogelijk). Awase jiyu kumite, zoekt snelheid met licht en gecontroleerd contact. Goju kai jiyu kumite, staat voor het vrije gevecht, zoekt snelheid en impact op. Kan gezien worden als full contact, echter wordt er altijd rekening gehouden met de persoon en is er een vuistregel dat beiden personen hier akkoord mee moeten zijn.

Klik op de onderstaande button om onze abonnementsvormen en tarieven te bekijken.

VRAAG NU EEN PROEFLES AAN

“Start jouw karate-avontuur met een gratis proefles!
Schrijf je in en leer de basis van kracht en zelfvertrouwen.”