- Te dichtbij staan; Met te dichtbij staan bedoel ik de afstand tussen jou en je tegenstander. Op wedstrijden zie je hierin het verschil tussen een ervaren vechter en een beginner. Beginners blijven vaak in de scoringszone staan. Dit is de meest gemaakte fout omdat je het voor je tegenstander erg makkelijk maakt. In de scoringszone blijven staan is iets wat je niet moet willen. Daar worden de punten gescoord en daar wil je heel kort in komen om een punt te maken en daarna er weer uit te gaan.
Wat ik ook vaak zie is dat sporters niet weten hoe ze dichtbij moeten komen en dat ze bijna naar voren rennen om dichtbij genoeg te zijn om een punt te scoren. Dit is voor een ervaren vechter nog makkelijker aangezien hij je alleen maar hoef op te vangen met een stoot.
Tips: maak gebruik van voetenwerk, snelheid en conditie moeten goed zijn. Kijk ook naar je tegenstander want je zult merken dat niet iedereen zich hier bewust van is. Als je merkt dat je tegenstander in de scoringszone blijft staan, maak hier dan gebruik van.
- Niet bewegen of stil blijven staan; Als ik vertel dat iets dat beweegt moeilijker te raken is dan iets dat stilstaat geeft iedereen mij gelijk. Maar op de wedstrijdvloer lijken veel sporters zich hier niet bewust van te zijn. Kan een gebrek aan conditie zijn uiteraard. Ik zie vaak sporters stilstaan of weinig variatie hebben in het bewegen. Eentonig huppen, altijd met hetzelfde been voor enz. Ook als de scheidsrechter de wedstrijd begint of herstart zie ik sporters soms traag opstarten (je haar goed doen) en langzaam bewegen. Zog dat je gedurende de hele partij scherp blijft en beweegt.
Stilstaan is funest, 3 seconde is de maximale tijd dat je mag stilstaan. Liefst nog korter. Waarom 3 seconde, dat is ongeveer de tijd dat je tegenstander nodig heeft om een aanval in te zetten die snel genoeg is dat je niet meer kunt reageren. Als je blijft bewegen is het voor je tegenstander veel lastiger.
Tips: Blijf bewegen, naar voren, naar achteren, opzij, wissel van been. Als je toch besluit stil te staan tel dan in je gedachte 1,2,3, en dan weer verplaatsen.
- Handelen uit angst; Zorg dat als je de mat opkomt, je uitstraalt dat je niet bang bent. Straal kracht uit en geen angst. Wat je vaak ziet is dat mensen die bang zijn te gespannen worden en dat het lichaam verstijft. Als je te gespannen op de mat staat kun je niet meer lekker bewegen en wordt je traag. Als je uit angst handelt verkrampt je lichaam. Je kunt het zien als een kat die midden in de nacht op de weg staat en er schijnen koplampen van een auto in zijn ogen. Dat moment blijft de kat stilstaan en is hij aan de grond genageld, op het laatste moment verplaatst hij wat soms net te laat is.
Tips: Zie de wedstrijd als een spelletje, het is fun. Je voelt je dan energieker en krachtiger. Wees hier bewust van JE MOET VAN ANGST NAAR KRACHT. Jij moet kunnen vlammen, snelle stoten mooie trappen kunnen maken, combinaties inzetten, voetvegen initiëren, je ontstijgt jezelf en daar kun je geen angst bij hebben.
Denk aan de noodzaak; dit is het moment waar je al die tijd voor getraind hebt. Jij hebt de verantwoordelijkheid naar jezelf toe om er maximaal voor te gaan. Niets laat jou tegen houden om het beste uit jezelf te halen. Denk aan de metafoor, wat zou je doen als jij de enige bent die iemand kan redden maar daar moet je wat pijntjes voor over hebben. Dat boeit je dan natuurlijk helemaal niets. Die strijdlust wil ik zien, als er een noodzaak is dan gaat de angst automatisch weg en dan ga je gewoon handelen. Dan boeit het ook niet hoe je jezelf voelt omdat je gaat doen wat er gedaan moet worden.
- Aankondigen van je technieken; Met aankondigen bedoel ik dat je voordat je een techniek gaat maken je aan je tegenstander laat zien wat je gaat doen. Je laat iets zien voordat je een techniek gaat inzetten. Dit kan je voorste hand laten zakken zijn bijvoorbeeld. Een bepaald gezicht opzetten, een extra sprongetje maken voordat je start. Als je een ervaren vechter tegenover je hebt weet hij precies wanneer je inkomt, omdat je dit aangeeft. Je bent dan te voorspelbaar en dit is funest.
Tips: Verbeeld je dat je armen en benen direct naar voren gaan zonder bij – of voor bewegingen, wees direct. Schakel je bij-bewegingen uit en zorg dat je hier zelf bewust over bent/wordt zodat je dit niet gaat doen. Kijk naar je tegenstander want misschien doet hij dit ook, het komt heel veel voor op wedstrijden, maak hier gebruik van. Zie je een bij-beweging dan start je jouw aanval omdat je weet wat er gaat komen.
- het 1 techniek syndroom; Kun je al je technieken op 1 hand tellen? Als dat zo is dan is het niet best. Blijf niet hangen met de gedachte dat je maar 1 techniek mag toepassen op een aanval van je tegenstander. De meest scorende techniek op wedstrijden is een gyaku tsuki (stoot met je achterste arm), dat betekend niet dat je domweg alleen maar deze stoot gaat maken. Je moet gaan nadenken over hoe je kan zorgen dat deze stoot gaat scoren. Dat is door combinaties te gaan maken waardoor die stoot kan scoren. Je stoot inleiden, door meerdere technieken te maken. Hetzelfde geldt voor verdedigen. Als je tegenstander inkomt, dan counter je met drie, tot vier stoten tot dat de scheidsrechter de partij weer stopt om jou een score toe te kennen.
Tips: Onthoud de combinaties uit je gemaakte trainingsuren. Kijk naar de beste vechters binnen de club en kopieer wat zij doen. Kijk op internet naar WKF kumite partijen en kopieer wat zij doen. Wat deze mensen doen is al succesvol en werkt, wees hiermee bezig zodat je niet blijft hangen in 1 combinatie. Als die combinatie niet werkt dan heb je een probleem.
6.Te gestrest; We kennen allemaal de termen, vechten, vluchten en bevriezen. Op een karatewedstrijd kun je niet vluchten. Niets zo vervelend als je bevriest op een karatewedstrijd. Dit heeft veel raakvlakken met uit angst handelen. Wat gebeurd er bij mensen die bevriezen , die ademen niet of verkeerd. Zorg voor een buikademhaling. Als je te gestrest bent span je alles te veel aan en kun je niet bewegen. Dit is funest voor jou karatewedstrijd.
Tips; DWING JEZELF TE ADEMEN EN TE ONTSPANNEN VOOR, TIJDENS EN NA DE PARTIJ. In de partij kun je ook soms even wat afstand nemen door af te wachten wat de andere gaat doen. Als je dit doet dwing jezelf te relaxen en je adem rustig te krijgen. Zie het als een spelletje, het is leuk haal de druk eraf en ga er voor.
- Niet de regels kennen; Zorg dat je op de hoogte bent van de regels. Sommige dingen zijn toegestaan waarvan je dacht dat dit niet zo was. Sommige dingen zijn niet toegestaan waarvan je dacht dat dit wel mocht. Dit overkomt iedere wedstrijdsporter weleens in zijn carrière. Bijvoorbeeld in het wkf systeem mag je een veeg maken aan de binnen en de buitenkant van de voet.
Tips: Je moet weten wat is toegestaan om optimaal te kunnen zijn. Zorg dat je weet wat alle termen zijn en hoe het waarschuwingssysteem is opgebouwd. Zorg dat je niet voor verassingen komt te staan als je op de mat staat. Dan is het te laat.